fbpx

I atelieret hos Gunn Vottestad

 

Jeg er født og oppvokst på Myre i Vesterålen men bosatt i Oslo. Pendler jevnlig mellom sør og nord i landet til huset mitt i Nyksund i Vesterålen. Jeg er mye i Nyksund hvor jeg får inspirasjon til mine malerier.

Dette er et sted med mye flott natur; fjell, farger fra midnattssolen om sommeren og nordlyset om vinteren..stormene er også fascinerende og gir mange flotte bilder.

Jeg bruker foto for å huske farger og motiver – men jobber fritt ut ifra dem.

I snart 20 år har jeg malt karakteristiske poetiske kysthus. Kysthusene ble bygget i enkle materialer etter 2.verdenskrig som et ledd i gjenoppbyggingen av Norge. Dette gjaldt spesielt Nord-Norge, etter at landsdelen ble brent og bombet.

Husene er fremstilt med grove malestrøk, farge lagt på farge som det reflekterer den råe eller barske nordnorske naturen.

Venstre: «Rosa tak» Olje på papir – Motiv: 20x20cm. Høyre: «Grønt hus» Olje på papir – Motiv: 20x20cm

Jeg har et spesielt forhold til hus «husan mine» og de er sentrale i nesten alle mine bilder/malerier og gir meg mye glede i kunsten min. Jeg prøver så godt jeg kan å fange og formidle sjela i husa.

Midnattstimen og Dans med meg II

Venstre: «Midnattstimen» stentrykk / litografi – motiv: 30x23cm Høyre: «Dans med meg II» stentrykk / litografi – Motiv: 28,5x21cm

Nordnorske hus på høy sokkel, hus jeg selv har vokst opp i, fra 50-tallet, mange av dem står tomme og forlatt, de minner om en tid som ikke lenger er og disse har alltid stått mitt hjerte nært.

«Syngende stillhet» stentrykk / litografi – Motiv: 41x75cm

Ordløse, tause hus har så mye å fortelle, om ensomhet, lengsel, tristhet, melankoli og sære stemninger fra liv som en gang ble levd. Mange av husan er så spesielle at jeg tenker på Hamsuns ord som «ravgalt».

«Byliv II» stentrykk / litografi – Motiv: 35,5x74cm

Helt nye hus har ikke sjel på samme måte, den kommer med årene og menneskene som bor der. Noen av dem er bygd om til dagens standard, heldigvis for da lever husan videre…

En eller to ganger i året er jeg på Nøtterøy/Tønsberg og tegner/trykker nye litografier(Stentrykk). En omfattende prosess for meg, men som gjøres i samarbeide med Verksmester Jørund Sørensen!

I litografi tegner man en farge av gangen på en kalkstein, kalt litostein, etter trykkingen blir stenen renset og vaskes før neste farge tegnes og trykkes..jeg har som regel 7 – 8 farger og jeg jobber i litoverkstedet på Nøtterøy ca 10 dager.

På bildet over henger ferdige litografier til tørk før de blir revet fra hverandre. Her er det laget tre forskjellige motiv på et ark.

 Nedenfor ser du dem hver for seg.

Venstre: «En sang til deg» stentrykk / litografi – motiv: 61x61cm. Midten: «Evig din II» stentrykk / litografi – motiv: 45,5×29,5cm. Høyre: «Solkysset II» stentrykk / litografi – Motiv: 29,5x16cm

Gunn Vottestad (f. 1949) arbeider som maler og grafiker. Hun debuterte som kunstner i 1997, etter å ha studert tegning og maling i 5 år blant annet som elev hos Hans Köhler og ved Oslo Tegne og Maleskole.

Kunstnerens verker selges i over 30 gallerier over hele landet i dag.

SE FLERE BILDER